Motocross on Amerikan suosituin amatöörimoottoriurheilulaji ja sen kattojärjestö American Motorcyclist Association (AMA) aloitti toimintansa 1972. Tuolloin lanseerattiin myös ensimmäiset kilpailusarjat 250- ja 500-kuutioisissa luokissa, joista jälkimmäinen poistui 90-luvun alussa. 125-kuutioisten luokka tuli mukaan kisoihin 1974 ja on suosituin ajajien määrässä mitattuna. Myös naisilla on ollut oma kansainvälinen kilpailusarjansa jo kolme vuosikymmentä.

AMAn kisat Amerikassa ovat jokainen omalla tavallaan näytöksiä ja radat on hiottu erityisen haastaviksi ajajien taitotason ollessa korkea ja myös katsojien viihdyttämiseksi. Alla on listattu kaikkein haastavimpia ja lajin tunnetuimpia amerikkalaisa ratoja, joita kunnioittavat ja jännittävät myös lajin kokeneimmat ja myös lajin kokeneimmat motarit.

Glen Helen

Tämä rata sijaitsee Kaskadien vuorijonoon kuuluvan St. Helensin tulivuoren lähettyvillä, Washingtonin osavaltiossa Amerikan länsirannikolla. Se on yksi AMA-sarjan ikonisimpia motocrossratoja, jossa kausi myös yleisesti laitetaan liikkeelle. Vuoristomaisemissa ajettava kisa on täynnä tiukkoja nousuja ja yhtä tiukkoja laskuja sekä valtavia loikkia, joissa krossipyörät kohoavat parhaimmillaan kymmenien metrien korkeuteen, laskeutuakseen lujaa kivikkoiseen alarinteeseen.

Radan haastavin osuus on lähes 70-metriä korkea nousu, joka johtaa samantien jyrkkään pudotukseen, jossa jarrut ja hermot ovat koetuksella, sillä pieninkin virhe voi kostautua.

Southwick

Massachusettsissa sijaitseva Southwick on legendaarinen hiekkarata rannan vieressä, jonka silmiinpistävin piirre on hiekan julmettu määrä ja kisasarjan korkeimmat hyppyrit. Jo muutaman kierroksen jälkeen hiekkapilvi peittää kaiken alleen ja näin näkyvyys on koetuksella, jonka lisäksi kaikkiin koloihin ujuttautuva hiekka pistää ajajat ja motocrosspyörät koetukselle.

Unadilla

Länsirannikolla, New Yorkin yläpuolella sijaitseva Unadilla on yksi Amerikan vanhimpia motocross-ratoja. Siellä järjestetään vuosittain vain yhdet kisat, joissa ratkaistaan kansallinen mestaruus. Rata on täynnä kiviä ja kuoppia. Ajajat joutuvat Unadillassa tosi koetukselle ja onnettomuuksia ja kolareita nähdään usein. Unadillan bravuuri on The Gravity (painovoima), joka on kuin pieni laakso johon ajetaan kaasu pohjassa ja jonka jälkeen noustaan pian hyppyyn, jossa huimapäisimmät ajajat nousevat peräti 30-metrin korkeuteen.

Parhaat amerikkalaiset motocrossajajat

Ricky “The GOAT” Carmichael

Kiistatta yksi lajin valovoimaisimpia tähtiä, joka saa ajamisen näyttämään helpolta. Carmichael on voittanut liudan maailmanmestaruuksia, halutun X-Games kultamitalin ja tukuittain voittoja pienemmistä kisoista. Hän vaikutti lajissa 2000-luvun alussa, kunnes vuonna 2007 siirtyi rata-autoilun pariin NASCAR-sarjaan, jossa hän ajoi pari vuotta vaihtelevalla menestyksellä.

Travis Pastrana

Monille nuorille Travis Pastrana on tullut tutuksi MTV:n Nitro Circus TV-sarjasta sekä maailma kiertävästä stunttinäytöksestä, joka on vieraillut myös Helsingin stadionilla muutama vuosi sitten. Pastrana on tunnettu näyttävistä stunteistaan niin motocrosspyörän kuin muidenkin moottorivoimaisten laitteiden selässä. Motocrossin ja supercrossin ohella hän on kokeillut siipiään myös rallin ja NASCAR-autoilun parissa sekä Monster Jam -kisoissa.

Traviksen ja hänen tiiminsä edesottamuksia seuraavat kymmenet miljoonat fanit ympäri maailmaa. Pastrana nousi otsikoihin ja motocrossmaailman kärkeen yhdessä yössä, tehdessään ensimmäisenä maailmassa selkäsuuntaisen tuplaflipin onnistuneella laskulla. Pelkästään tämän temppunsa johdosta monet pitävät häntä modernin motocrossin parhaana ajajana. Lisäksi Pastrana on toteuttanut onnistuneesti useita legendaarisen Evel Knievelin temppuja ilman loukkaantumisia.

Brian Dungey

Nelinkertainen supercrossin ja kolminkertainen motocross-mestari Brian Dungey lopetti ammattilaisuran pari vuotta sitten vain 28-vuotiaana. Hän ehti kuitenkin saavuttaa paljon uransa aikana ja on yksi harvoista ajajista lajin historiassa, joka nousi suoraan B-sarjasta ammattilaisluokkaan. Tätä voi hyvin verrata nousua Formulan kolmosluokasta suoraan Formula ykkösiin.

Dungey on voittanut kaikki mahdolliset amerikkalaiset motocross ja supercross-tittelit. Mestaruuksia hänellä on perästi seitsemän, sekä useita maailmanennätyksiä hallussaan. Näistä merkittävin on 31 palkintosijoituksen putki peräkkäisissä kisoissa – saavutus, jota ei vielä kukaan ole rikkonut.