Motocrossia ajetaan perinteisesti hiekka- ja soraradoilla ja ajajat tietävät suurinpiirtein mitä on odotettavissa. Ajajien päänmenoksi maailmalla on myös liuta kaikille avoimia kisoja, joissa ajetaan hyvin vaihtelevissa olosuhteissa ja usein kisakohtaisilla säännöillä. Näistä erikoiskisoista on esitelty mielenkiintoisimmat ja hurjimmat viritykset alla.

City Scramble, Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti on tuttu vuoristomaisemistaan ja nummistaan, mutta City Scramble ohittaa luonnon tyystin ja passittaa ajajat kaupungin keskelle satama-alueelle, jossa toinen toistaan haastavammat esteet tekevät ajamisesta enemmän Trial-tyyppistä kuin perinteistä motocrossia. Tiukat käännökset, kapeat nousut ja laskut eivät anna virheille juuri sijaa ja vauhdikkaan kaahamisen tilalla tässä kisassa tarvitaan ennen kaikkea hermoja ja tarkkaavaisuutta.

Romaniacs, Romania

Tämä on nelipäiväinen motocross- ja endurofestivaali, joka ajetaan Romanian maaseudulla luonnonvoimien armoilla. Joka päivä tulevat uudet haasteet satapäiselle kisaajajoukolle vastaan, jotka joutuvat tai pääsevät ajamaan mitä haastavimpien esteiden läpi. Näihin kuuluvat joessa ajaminen, vesiputouksen läpi syöksy ja hylätyn tehtaan ahtaissa tiloissa kruisailu ja kisan viimeistely kyseisen rakennelman katolla kaahaten.

Ukupacha Extreme, Ecuador

Ecuadorin sateisimmalla alueella järjestettävä Ukupacha Extreme Enduro tarjoaa radan nimeltä Tough One (kova pala), joka kuvaa menoa osuvasti. Ukupacha itsessään lisäksi tarkoittaa suomennettuna ‘helvettiä’. Kisojen startti on jo itsessään erikoinen, sillä ajajat joutuvat juoksemaan pienelle kukkulalle etsimään omaa ajokkiaan muiden joukosta, ennen kuin voivat lähteä baanalle kivikkoiseen ja erityisen mutaiseen maastoon.

Ensimmäiseksi radalle päässeet ovat etulyöntiasemassa, sillä rata sotkeentuu pian lähes ajokelvottomaan kuntoon ja takanatulijat joutuvat usein työntämään tai vetämään ajokkejaan pahimpien loukkojen ylitse. Vauhdin sijaan tässä kisassa nähdään mateleva jono mutaisia ja hikisiä kisaajia nousemassa tai laskemassa rataa metri kerrallaan.

Erzberg Rodeo, Itävalta

Itävallassa, legendaarisella Iron Giant nimisellä kivikuopalla järjestettävä maailman ehkä haastavin ns. Hard Enduro -kisa jättää suurimman osan osallistujista mäelle. Vain noin 3-5% kilpailijoista ylittää maalilinjan vuosittain urakan jälkeen. Kisa on erityisen kaoottinen sekä ajajille, että katsojille. Kaikki lähtevät samaan aikaan liikkeelle, joten ruuhkalta ei voi välttyä. 32 kilometrin pituinen reitti kulkee läpi kivikkoisen maaston, jossa kaatumisiin ei juuri ole varaa. Tästäkin syystä tahti on verkkainen.

Dakar Rally, Etelä-Amerikka

Dakar Rally on ehkäpä kuuluisin yksittäinen moottoriurheilutapahtuma maailmassa, jossa ajetaan sekä moottoripyörillä, että autoilla. Monet mieltävät tämän kisan kokemuksena ja itse voittaminen on sivuosassa – kunhan maaliin asti päästään. Alunperin Ranskassa ja Pohjois-Afrikassa ajettu kisa siirtyi Etelä-Amerikan mantereelle 2009. Ralli ajetaan usean eri maan lävitse kahden viikon aikana. Pisimmät yksittäiset ajorupeamat ovat peräti 1000 kilometriä, jonka aikana niin moottoripyörä kuin ajaja joutuvat koetukselle monin tavoin.

Root of Africa, Lesotho

Tässä endurokisassa vaikean maaston lisäksi matka voi tyssätä luonnonvoimiin, esimerkiksi leijonan tai virtahevon tukkiessa tien. Osaava kuski kuitenkin karauttaa pian karkuun, jos vain kone ja keho kestää. Root of Africa kisataan peräti 450km pitkällä reitillä ja vaikka maisemat ovat hulppeat, tukahduttava kuumuus ajohaalarien alla, jatkuva janon tunne ja väsymys piinaavat karaistuneintakin kuskia. Kisan vaativuustasosta kielii se, että vuosittain lähes puolet matkaan lähtevistä jättävät ajamisen kesken jossain vaiheessa.

Sea to Sky, Turkki

Sea to Sky (mereltä taivaalle) krossikisa järjestetään Turkin rannikkolla komeissa maisemissa. Startti lähtee nimensä mukaisesti meren tasolta ja päätyy vuoren huipulle yli 2300 metrin korkeuteen. Lisähappea ei tässä kisassa haasteista huolimatta tarvitse, mutta erikoiskokeet voivat hengästyttää. Kolmipäiväisessä kisassa ajetaan erikseen eri maastoissa varsinaisen reitin ohessa – rannalla hiekassa, metsässä ja viimeisenä kaikkein haastellisimmalla Mountain Olympos -reitillä.